روابط رفتارها و پراکنش ها

دانستارها و آگهش های پژوهش های روان شناختی

روابط رفتارها و پراکنش ها

دانستارها و آگهش های پژوهش های روان شناختی

وجدان (Superego)

تعریف: وجدان بخشی از ساختار روانی فراخود است که به عنوان قاضی درونی عمل می‌کند و مسئولیت قضاوت اخلاقی را بر عهده دارد. این بخش از شخصیت، معیارها و ارزش‌های اجتماعی را که فرد از والدان و جامعه می‌آموزد، در خود جای می‌دهد. 

شکل‌گیری: فروید معتقد است که وجدان در سنین ۳ تا ۶ سالگی شکل می‌گیرد، زمانی که کودک تحت تأثیر آموزه‌های والدان و محیط قرار می‌گیرد. این آموزه‌ها شامل آنچه مجاز یا ممنوع است، به تدریج در ذهن کودک نقش می‌بندد و به او کمک می‌کند تا تصمیم های اخلاقی بگیرد. وجدان از نهی والدگری تشکیل می گردد.

کارکردها:

  • قضاوت اخلاقی: وجدان به فرد کمک می‌کند تا بین درست و غلط تمایز قائل شود.

  • احساس گناه: هنگامی که فرد به رفتارهایی اقدام می‌کند که با معیارهای وجدانش مغایرت دارد، احساس گناه و عذاب وجدان به سراغش می‌آید.

من آرمانی (Ideal Self)

تعریف: من آرمانی بخش دیگری از فراخود است و به تصوری اشاره دارد که فرد از خود دارد و شامل ویژگی‌ها و ارزش‌هایی است که او آرزو دارد به آنها دست یابد. این مفهوم به نوعی از آرمان‌ها و به نهاده های(standard) شخصی فرد مربوط می‌شود.

نقش در شخصیت: من آرمانی بخشی از فراخود (super ego) است که در فرآیند رشد شخصیت شکل می‌گیرد. این بخش به فرد انگیزه می‌دهد تا به سمت اهداف و آرزوهایش حرکت کند و در عین حال، او را تحت فشار قرار می‌دهد تا با معیارهای اجتماعی سازگار باشد. من آرمانی از تحسین و تعریف والدگری تشکیل می یابد.

منبع: 

عینی پور، جواد. (1403). وجدان و من آرمانی. دانشنامه روانشناسی. بازیابی از : www.dreynypour.blog.ir  

پیام ها  (۰)

هیچ پیامی هنوز ثبت نشده است

ارسال پیام

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی